Зрелостниците на 23 стотни от „Слаб“

За стотици, това упражнение ще се повтори наесен

Зрелостниците от Хасково и региона се оказаха само на 23 стотни от двойката в тазгодишните матури. Толкова бе средната оценка на най-масовия след български език  изпит по география. За 408 от 1109 явили се по предмета зрелостници, спасителната граница не бе премината и те получиха двойки. Дори и 1 стотна под заветната тройка, означава „слаб“ и съответно невзет диплом за средно образование. Миналата година е било малко по-добре-3.80.

По БЕЛ средния успех е 4.17 срещу 4.27 миналата година. Сега на всеки две отлични оценки има по една двойка 245/145, съобщиха от образователния инспекторат. 5.22 е най-високата средна оценка по БЕЛ-в хасковската Езикова гимназия. На 3 стотни зад тях са ПМГ Хасково, на още 9 по-назад-Езиковата от Димитровград. Най-зле са в Караманци където средната оценка е около тройката. Общата оценка за всички матури за региона е точно 4.00 срещу 4.19 миналата година.

Понижаване на оценките има навсякъде с изключение на химията където средния успех е 5.18 срещу 4.19 за 2009-та година. Тук обаче са се явили само 23-ма 12-класници, предимно от математическите гимназии където засилено се изучава биология. Заедно с химията, тези предмети са ключови за кандидатстване по медицина. „Математиците“ се справят и в коронната си дисциплина. При 234 явили се по математика средната оценка е 4.50 срещу 4.01 на миналогодишните матури.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини