Европа предлага да се пенсионираме на 70 г.

Пенсиониране на 70 г. възраст за всички европейци. Това предлага ЕК, за да бъдат подпомогнати пенсионните фондове, изпитващи недостиг на средства, предаде АСН.

В документ, който предстои да бъде публикуван, комисията посочва, че в момента четирима работещи изкарват пенсиите на двама души, съобщи АП, цитирана от БТА.

Заради нарастващия брой на по-възрастните хора ще се наложи средната пенсионна възраст да бъде вдигната до 67 години през 2040 година и до 70 години през 2060 година, за да бъде запазена сегашната пенсионна система, отбелязва Европейската комисия.

В момента всяка страна решава сама до каква възраст да работят нейните граждани. Все пак средната пенсионна възраст в ЕС е малко над 60 г., а за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е 63,5 г.

Причина за драстичната препоръка е застаряването на населението. В момента европеецът живее средно 79,1 години. Според доклада през 2060 г. тази възраст ще се увеличи със 7 г., което ще затрудни изплащането на пенсиите в целия ЕС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини