Местните превозвачи не се отказват от протеста

Местните фирми са единодушни, че ще протестират

Превозвачите от Хасково и Кърджали не спират подготовката за планирания протест за следващата седмица, въпреки че вчера министърът на транспорта Александър Цветков успокои бранша, че планираните промени в закона за автомобилните превози няма да оставят малките селища и курортите без директни линии.

Това бе една от причините за бунта на съсловието, които обявиха че ако се премахнат директните линии до населените места под 30 хиляди жители и междинните спирки в тях, много курсове ще станат губещи дори и до рентабилни дестинации.

Дори и да разрешат междинните спирания в малките населени места, не това е най-важното коментира шефът на местната „Сърнела“ Красен Ангелов. Според него е сбъркана цялата концепция, линиите от междуобластния транспорт да се възлагат от министерството на транспорта. Превозвачите имат вече спечелени общински търгове за превоз на пътници. В случай че се въведе нова схема, тези търгове отпадат, направените разходи в техника и хора остават, а изискването всеки автобус да е на по-малко от 10 години на практика изхвърля малките фирми от националните търгове за апетитните линии. Законът е лобистки, категоричен бе и собственикът на Арда Тур Себахтин Исмаил. Само 7 автобуса в Хасково отговарят на изискването да са по-нови от 10 години признаха автобусните шефове. Една такава кола струва около 150-200 хиляди евро.

Засега подготовката за протеста е в ход. Днес бе приета декларация от местните превозвачи а следващата седмица стотици автобуси от Хасково и Кърджали ще тръгнат на протест към столицата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини