Село Косово е сред 50-те нови туристически обекта

Асеновградското село Косово е включено в списъка с 50-те нови обекта, подготвен от Министерството на икономиката. Целта му е тяхното популяризиране и насърчаване на вътрешния туризъм. Въпросните 50 културно-исторически и природни забележителности са извън списъка с известните 100 Национални туристически обекта.

Място в новия списък са намерили руини на крепости и храмове, природни паркове, манастири, както и музеите на киселото мляко и на керамиката в Трънско. Най-много са обектите в Южен-централен район – общо 13.  Сред тях са тракийската гробница "Голямата Косматка" край Шипка, резерватът за лешояди до Маджарово, а също и цялото Косово.

Разположено в централния дял на Родопите, селото се е сгушило в планината, пазещо в себе си цяла съкровищница от автентични възрожденски къщи. Намира се на 30 км от Асеновград и на 50 км от Пловдив. Има внушителен брой паметници на културата – цели 63, между които и 5 с национално значение.

В Косово се намира църквата „Успение Богородично”, датираща от 1851 г., която дели един двор с Етнографския музей. Интересен факт е, че вторият етаж, който се извисява над самата църква, е превърнат в кръчма, където, както някога прадедите им, и днес местните ежедневно „бистрят” новините.

“Успение Богородично” и Хаджийската къща, построена през 1853 г., са дело на майстор Хаджи Георги Станчовски, който е построил и прочутите къщи Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Други забележителности в Косово са Старото училище от 1889 г. и параклисите „Света Неделя” и „Свети Петър”. Интересни са ковачницата и воденицата.

Къщите в селото дължат своя уникален вид на естествените материали, с които са строени - камък, дърво, пръст и вар. Някои от тях са на по 200 години. 

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини