Катуница нажежи страстите и в парламента

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който в момента замества излезлия в отпуск Цветан Цветанов, е в парламента и отговаря на въпроси на депутати по случая "Катуница".

Предложението за изслушването на заместник-министъра бе на парламентарната група на "Атака", съобщи "Фокус".

"МВР бе изправено пред много сериозно изпитание, може би най-сериозното в последните 2 години – да опази обществения ред”, каза зам.-министър Вучков и представи пред депутатите хронология на събитията в село Катуница.
По думите му от МВР са помолили жителите на Катуница да помогнат на институцията, за да се докаже това, за което те самите говорят.

„Те споделиха, че макар да има множеството твърдения, не могат да убедят своите съселяни да дадат показания, заради страх, насаждан от 20 години насам. Но казаха, че този конфликт не е междуетнически. Нито един от тях не сподели, че има етнически проблеми с останалите ромски жители или дори с роднините на Кирил Рашков. Това, което хората демонстрират през последните дни, е израз на натрупано недоволство, но то не може да се ограничи само с говорене и обещание”, каза още Вучков.

Според него това е важно да се знае, тъй като в следващите дни ситуацията се е плъзнала по различна плоскост. Той заяви, че са необходими най-малко 3 свидетелски показания, за да се установи умишлено причиняване на смърт чрез моторно превозно средство.

По-рано депутатът Михаил Миков от Коалиция за България възрази срещу приетото предложение да бъде изслушан Вучков, защото, според него, уговорките между ГЕРБ и „Атака” продължават.
„Стигна се до това, за което сте се разбрали – да пробутате на Народното събрание да бъде изслушан зам.-министър. Не може по такъв селски и тарикатски начин да омаловажавате искането за изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов”, заяви Миков.

Лидерът на РЗС Яне Янев също предложи в Народното събрание да дойде Борисов и то с оставката на Цветанов, предаде БГНЕС.
Според него само по този начин ще бъде успокоена обстановката в страната.

Не беше подложено на гласуване и искането на лидера на "Атака" Волен Сидеров да се почете паметта на 19-годишния Ангел Петров, който беше прегазен в Катуница. Цачева се мотивира, че парламентът не трябва да се превръща в изразител на тенденции, които в момента не работят за единството на държавата.
"Вземете се в ръце, г-н Сидеров, да си седнете на мястото и да излизате на трибуната, когато Ви дам думата", направи забележка Цачева на викащия в залата лидер на "Атака".

Георги Пирински от левицата пък посочи, че предложеният от мнозинството дневен ред е абсолютно формален и ясно личи намерението на "Атака" да използва трибуната да налее масло в огъня. Той нарече поведението на партията на Сидеров провокативно, антидържавно, антибългарско. Депутатите от "Атака" отговориха с тропане по банките.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан прочете декларация, в която се посочва, че няма по-важна цел от овладяването на ситуацията в страната, защото по-нататъшната ескалация на напрежението носи риск от застрашаване на етническия мир.
Той отбеляза, че в решителните часове на събитията в Катуница, правителството на България е отсъствало и е позволило стихията на улицата да правораздава.

Синята коалиция пък започва да събира подписи на депутати в подкрепа на предложението да се създаде временна анкетна комисия за проверка на действията на МВР и на кабинета по време и след трагедията в Катуница, съобщиха по-късно на брифинг в парламента Иван Костов и Мартин Димитров. Комисията трябва да потвърди или отхвърли съмненията, че МВР е останало безучастно поради политически съображения и се е ангажирало със специална защита на Кирил Рашков, смятат сините.
"Рашков беше задържан под обществен натиск едва 5 дни след събитията и то след като заплаши публично с убийство. Анкетната комисия се предлага, за да разбере дали е имало политически чадър върху Рашков", заяви Костов.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини