Започна делото за касиране на изборите в Златоград

Днес Административният съд даде ход на делото за касиране на изборните резултати в община Златоград. Жалбата е подадена от кандидата за кмет Младен Чаушев, който за- губи балотажа на 30 октомври с 42 гласа. С тази разлика за втори мандат беше избран кандидатът на ГЕРБ Мирослав Янчев.

Чаушев обжалва решението на ОИК за избора на Янчев, с твърдението,че в секция № 14 в село Долен са направени редица закононарушения.

Като най-съществени в жалбата са посочени повторно преброяване на бюлетините в селската секция, но след като са били вече пренесени в ОИК в Златоград.

Свидетел, призован по искане на Чаушев твърди, че след отварянето на запечатания чувал за повторното броене, към тях са били прибавени още към 20 други, които извадил от джоба си член на секционната комисия от Долен.

Пред съда председателката на ОИК в Златоград, отхвърли обвинението и отрече за подобни манипулации при повторното броене.

Да се преброят всички бюлетините и от двата тура от всички Секционни избирателни комисии в Златоградска община, поиска от съда обжалващият вота Младен Чаушев.

Като аргумент беше изтъкнато и особеното мнение, с което 9 членове на ОИК са подписали решението на комисията за избор на новия кмет в лицето на Мирослав Янчев.

Ново ръчно броене ще има обаче само на бюлетините от спорната секция №14 в Долен, а съдът поиска от ОИК да бъдат представени и всички протоколи от избирателните секции в общината.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини