Рисунка на родопски деца стана лого за международен проект

Сред училища от 5 държави, участващи в европейски проект за муждународен културен обмен,  логото изработено от децата в ОУ “Гео Милев” в девинското село Грохотно спечелиха конкурса за лого на целия проект.

Многостранният  Проект “My Folks of Folks File” е по линия на програмата “Учене през целия живот” и е финансиран от Европейския съюз с 20 хил.евро.

Освен родопското училище от страна на България, другите партньори са от Турция, Чехия, Румъния и Латвия, обясни координаторът Фани Василева, която е преподавател в основното училище в Грохотно.

Основните дейности по проекта са  международен културен обмен и езиково развитие на учениците чрез трансгранични гостувания на партньорите и обмяна на опит.

Координаторите от петте страни по проекта са направили първата си среща в Латвия, където са били представени всички училища.

При това гостуване е било избрано логото на проекта, изработено от ученици от   ОУ “Гео Милев”, което става емблема на международния инициатива.

В Латвия всички директори и координатори на проекта от 5-те страни    са получили специални сертификати,

след завръщането от там, в училището в Грохотно е направена презентация и резултатите от първото задгранично посещение по проекта.  Освен школското настоятелство и родителската общност, са присъствали и представители на местно самоуправление и институции в селото, както и много гости.             

 Директорът на училището в селото Красимира Кисьова  награди участниците в Конкурса за изработване на логото.

 Като завършек на своеобразния празник, децата представиха фолклорен танц на партньорите от Република Турция.

Част от програмата на проекта включва изучаване на танци от всички страни- партньори, като в  момента децата усвояват стъпките на танц от Румъния.

През април 2012 г. в турския град Едрине нашите деца ще покажат и танци от фолклора на Чехия и Латвия, които ще изиграят по време на градския Фестивал.

През юни следващата година пък партньорите ще се съберат в Чехия за участие във фолклорен фестивал.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини