Отхвърлиха проекта за път от Горна Арда към Гърция

Проектът на община Смолян за реконструкция на пътя с. Горна Арда-границата с Гърция е отхвърлен за финансиране. Това стана ясно на второто заседание на Съвместния направляващ комитет по Програмата за европейско териториално сътрудничество България – Гърция 2007 – 2013, което се проведе в края на миналата седмица в град Серес.

Мотивите за решението на комитета са, че в проекта добавената стойност не е пряко видима- няма ясна връзка на дейностите като пряко трансгранични. От българската страна е заложена реконструкцията на горски път, който не разполага с каквато и да е ясна връзка от другата страна на границата, което е определено като значителен недостатък.

Припомняме, че в проекта бе залегнала реконструкция на пътя, започващ от с.Горна Арда до границата с Република Гърция - км 29 697 - км 31 581 Гърция.

От гръцка страна водещ партньор е община Кавала.

Общата бюджетна стойност е 3 921 393,50 евро.

Съвместният направляващ комитет по Програмата се състои от 6 члена с право на глас – трима от гръцка страна и трима от българска. Пълноправни членове от България са Кирил Геретлиев – главен директор на ГД "Управление на териториалното сътрудничество" при МРРБ, заместник- областния управител на област Хасково – Николай Нанев и главния секретар на Областна администрация Смолян - Петя Пампорова. На заседанието в гр. Серес присъстваше и Ема Енева – главен регионален експерт към ГД "Управление на териториалното сътрудничество" при МРРБ.
По Втората покана в Съвместния технически секретариат са постъпили 231 проектни предложения на обща бюджетна стойност 262 милиона евро. След разглеждане и оценка на проектните предложения пред Съвместният направляващ комитет 26 са предложени за финансиране, а 7 проектни предложения са записани като резервни. Всички те са получили крайна оценка над 49,5 точки. Отхвърлени са 104 проекта, 95 проектни предложения не са предложени за финансиране.

Областна администрация Смолян има одобрен за финансиране проект в Приоритетна ос 1 като втори партньор на Регион Източна Македония и Тракия, на обща стойност 1 260 950 евро. Той е в областта на туризма. Проектът е класиран на четвърто място с обща оценка 53,50.
По Приоритетна ос 2 в първото одобрено за финансиране проектно предложение, с обща оценка 65,50, втори партньор е Агенция пътна инфраструктура. АПИ участва с два подпроекта, като първия е за Рехабилитация на път II-86 в участъка Чепеларе – Соколовци. Очакваните резултати са: 14,172 км рехабилитиран път с ширина на лентите за движение 7.50 / 7.00 м, изградени 16 нови водостоци, рехабилитирани два моста, рехабилитирани и изградени нови стени.

Източник: rodopismolian

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини